Makten över Gotland efter 1361
1361 Valdemar Atterdag kräver inget trohetslöfte av Visby/Gutatinget. Ingen skattehöjning för bönderna.
1362 Valdemar Atterdag omnämns i ett dokument som kung av Gotland. Svenske kungen Magnus Eriksson gör inga försök att återta Gotland. Öland däremot återtas av Sverige 1362.
1364 Albrecht av Mecklenburg den yngre, som blev kung i Sverige efter Magnus Eriksson, anser sig äga Gotland och pantsätter ön till furstehuset Holstein för att bättra på sina dåliga finanser.
1366 En källa anger att Gotland, som hade intagits av Albrecht av Mecklenburg den yngre vid pingst, återlämnas till Valdemar Atterdag av Albrechts far, Albrecht av Mecklenburg den äldre. Detta nonchaleras av sonen som fortsätter att betrakta Gotland som sitt territorium.
1376 utses Olof, son till drottning Margareta och hennes make kung Håkan Magnusson, till tronföljare på Gotland, alltså skulle Gotland vara danskt. Men Albrecht av Mecklenburg den yngre godkänner inte detta och betraktar fortfarande Gotland som sitt.
1389 blir Gotland en bas för ”Vitaliebröderna”, en grupp pirater och sjörövare med ursprung i norra Tyskland. De stöder Albrecht av Mecklenburg den yngre som fortfarande sitter på slottet Tre kronor i Stockholm, trots att han avsatts som svensk kung av danska drottning Margareta och de svenska stormännen. Margareta, Valdemar Atterdags dotter, har erhållit den svenska tronen samma år.
1395 I fredsförhandlingar med Margareta säkrar Albrecht av Mecklenburg den yngre rätten till Visby med Visborgs slott, medan övriga Gotland ska tillhöra Danmark. Vitaliebröderna är kvar på Gotland. De försörjer sig på sjöröveri under ledning av Albrecht.
1398 Tyska Orden (en politisk, militär och ekonomisk organsation med inflytande från Preussen upp i Baltikum) tar över Gotland genom att betala en lösensumma och med militärt våld.
1408 Tyska Orden lämnar Gotland. Fortsatt danskt styre över ön.
1645 Efter freden i Brömsebro kom Gotland att tillhöra Sverige och så är det alltjämt.
Källa: Gun Westholms bok ”Visby 1361 Invasionen”.